‘Beschuitmeisjes’ nu ook als speelfilm

Reportage in het Noord-Hollands Dagblad van 13 maart 2007 door Ton de Lange

Bram van Erkel achter de camera in het Zaantheater foto: Peter Aten

‘Beschuit met meisjes’, de succesvolle Zaanse eenakter voor twee dames, is nu ook te zien op dvd. Het stuk van Wormer Peter Aten (39) is verfilmd door de landelijk bekende regisseur Bram van Erkel. Het Zaans Museum vertoont ‘De meisjes van Verkade’ op 18 maart.

De 74-jarige Van Erkel regisseerde bij de Avro, KRO en NCRV diverse tv-series die bij velen in het geheugen staan gegrifd. Zoals in de jaren zestig en zeventig ‘Oebele’, ‘Q en Q’, en ‘Duel in de diepte’ of daarna ‘In naam der Koningin’, ‘De zomer van ’45’ en ‘Het wassende water’. Daarbij werkte hij met topacteurs als Kitty Courbois en Thom Hoffman. Het idee voor de verfilming en het contact met Van Erkel kwamen vorig jaar voort uit een spontane opwelling tijdens de nieuwjaarsreceptie van vereniging De Zaansche Molen. De eenakter was onder meer uitgevoerd in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan en trok daar ongeveer 2300 bezoekers. Donateur Jelte Rep van de vereniging, en tevens een van de circa 200 Vrienden van het Zaans Museum, opperde het plan voor Atens stuk. “Meer om het op film vast te leggen, niet zozeer voor verkoop”, zegt de schrijver die zijn brood verdient als grafisch vormgever bij de NOS.
Directeur Fokelien Renckens van het Zaans Museum leek het ook erg leuk om te doen. In april werd het stuk opgenomen in de kleine zaal van het Zaantheater. Dit nadat oud-scenarioschrijver Rep zijn vriend en vroegere collega Van Erkel had benaderd.

De getalenteerde Aten schreef in zeventien jaar ongeveer dertien eenakters, vier avondvullende toneelstukken en enkele scenario’s voor reclamefilmpjes. ‘Beschuit met meisjes’, sterk uitgevoerd door actrices van de Wormerveerse toneelgroep WTG, schreef hij op initiatief van Molenmuseum-conservator Ton Neuhaus. Dit naar aanleiding van een tentoonstelling over beschuit en Verkade. “Het is een eer dat het nu ook is gefilmd”, aldus Aten.
“Het leuke is dat er archiefbeelden van Verkade in zitten. Waar ik bijvoorbeeld in tekst iets vertel over de vroegere speelweide van Verkade waar de meisjes toen in de pauze schommelden, krijg je daar nu de echte beelden van te zien. Dat geeft wel een meerwaarde, vind ik. Het stuk blijft overeind staan en krijgt zo een tweede leven.
De dvd wordt gebruikt als promotiemateriaal, onder meer bij de presentatie van het Verkadepaviljoen dat naar verwachting in de zomer van 2008 bij het Zaans Museum wordt geopend. Het museum en stichting Behoud Cultureel erfgoed Verkade hopen in april de bouwvergunning te hebben.