WTG HEEFT ZAANSE PREMIERE VAN ‘IN POSITIES’

Reportage in het Noord-Hollands Dagblad van donderdag 15 april 2010 door Saskia Nassenstein

De cast van ‘In Posities’ foto: WTG

WORMERVEER – “Een blijspel waarin heftige dingen gebeuren met een verrassend einde waar beslist over nagepraat zal worden.” Zo omschrijft voorzitter Margreet Koeman van WTG het nieuwe stuk ‘In Posities’ dat de toneelvereniging volgende week twee keer opvoert in La Brèche.

‘In Posities’ is geschreven door Peter Aten. De WTG-speler schrijft sinds 1990 voor toneel en heeft zich ontpopt als een talentvol toneelschrijver. Hij heeft al heel wat stukken op zijn naam staan die zijn uitgegeven en die worden gespeeld in het hele land. Befaamd zijn de vrolijke eenakters van zijn hand die opgevoerd werden bij exposities in het Molenmuseum.

Meestal gaan zijn stukken bij zijn eigen club in première, maar ‘In Posities’ vormt een uitzondering. Het avondvullende stuk uit 2002 werd eerder al opgevoerd in IJmuiden onder regie van Mieke Freyée. Aten was er niet helemaal tevreden over. “Het was te lang”, zegt Aten. “Naderhand ben ik er flink aan gaan sleutelen. Aan de inhoud heb ik niets gewijzigd. Wel heb ik delen herschreven en de volgorde veranderd. Daardoor loopt het veel beter.”

De nieuwe versie van ‘In Posities’ is inmiddels uitgegeven en door verschillende toneelgroepen opgevoerd. Het is een navrant blijspel over mensen zonder scrupules die hoe dan ook hun doel willen bereiken. Of ze daarbij anderen kwetsen of pijn doen maakt hen niet uit. Evenals in zijn andere stukken geeft Aten blijk van een cynische kijk op de mensheid. Maar hij weet dat altijd luchtig te verpakken. “En”, zegt Aten, “gelukkig heeft onze regisseur Babette Mulder een scherp oog voor de humoristische kant en haalt die naar voren. Dat gaat in goed overleg. We zijn het altijd eens. Als ik het stuk zelf zou regisseren, zou het veel somberder uitpakken.”

Een ‘leuk stuk’, vond Mulder destijds al. En na lezing van de laatste versie wilde ze het graag op de planken brengen. “Het zit knap in elkaar en het heeft niveau. Ik lees genoeg stukken die minder kwaliteit hebben. Het is gewoon goed. En waarom verder zoeken als je dit in je eigen club hebt? Dat is toch uniek. Daar moet je gebruik van maken. De leescommissie was het daar helemaal mee eens.”

Volgens voorzitter Koeman is het stuk waarin twee echtparen centraal staan behoorlijk ingewikkeld. “Vooral in technisch opzicht is het gecompliceerd. De handeling verplaatst zich steeds van de ene naar de andere kant van het podium. Bovendien worden er sprongen gemaakt in de tijd. En de dialogen gaan heel snel.”

Het stuk wordt gespeeld door onder andere zes routiniers. Marjan Aten speelt voor de vijfde keer in een stuk van Peter Aten. Zij is een tante van Peter. Margaret Tromp doet al voor de achtste keer mee in een stuk van de Wormer. Jeanot Zandvliet, Martijn Ottenhoff en George Holstein speelden ook al vaker in een stuk van Peter Aten. Daarnaast spelen er nog vier nieuwkomers mee in het stuk. Luzan Veenendaal, Sabien Poutsma en Marianne Aten (de echtgenote van Peter) hadden zich laten strikken voor een stuk met een hele grote bezetting: de jubileumvoorstelling ‘De Gidsen’. Ze kregen de smaak te pakken en spelen nu in het stuk ‘In Posities’ leuke kleine rollen. Esther Snuif, die vorig jaar haar toneeldebuut maakte bij Herleving, is uitverkoren voor een grote rol. “Ze speelt de jonge, zwangere echtgenote van een charmeur met grenzeloze ambities en weinig scrupules”,  vertelt Koeman. “Een zware kluif, maar ze doet het prima.”

Aten heeft zich niet bemoeid met de rolverdeling. Terwijl van hem bekend is dat hij schrijft op de spelers van zijn club. “Dat is vast ook het geval geweest met ‘In Posities'”, zegt hij. “Maar het is alweer zo’n tijd geleden. Ik ben een beetje vergeten op wie. Het is wel een voordeel als een stuk zo lang op de plank blijft liggen.”